Odżywianie w chorobie paź04

Podobne teksty

Odżywianie w chorobie

Na chorobę – dietetyk kliniczny

Chorowanie jest immanentną częścią ludzkiego życia. Ludzie od początków swojego istnienia chorowali na różne choroby. Czasem są to choroby lekkie takie jak przeziębienie albo grypa sezonowa, ale często są to choroby ciężkie, które trzeba leczyć lekami a nawet w szpitalu. Wiele chorób wymaga również wsparcia takiej osoby jak dietetyk kliniczny.

Niektóre jednostki chorobowe nawet wymagają od człowieka tego aby zaczął się inaczej odżywiać. Dietetyk kliniczny ma na celu powiedzieć takiej chorej osobie jak ma jeść aby nie szkodzić sobie i aby mieć szansę na szybkie wyzdrowienie.

Jakie choroby wymagają diety?

Jedna z bardzo popularnych chorób, która wymaga wsparcia dietetyka klinicznego jest cukrzyca ale również choroby serca. – Nie spodziewałem się, że cukrzyca może być taka ciężkamówi nam Marek, który dowiedział się o swojej chorobie kilkanaście lat temu. – Na początku w sumie jadłem co chciałem, ale czułem się coraz gorzej. Dopiero, gdy poszedłem to dietetyka klinicznego, dowiedziałem się co nam jeść aby czuć się lepiej i aby cukrzyca nie była dla mnie taka szkodliwa – dodaje w rozmowie z nami.

W miastach jak Wrocław dietetyków klinicznych jest bardzo dużo. Wiele gabinetów dietetycznych oferuje wsparcie dietetyka klinicznego. Bardzo istotne jest że w szpitalach również pracują dietetycy kliniczni. Jest tak również w firmach, które przygotowują posiłki dla szpitali. Być może my sami zaniedbujemy fakt odpowiedniego żywienia dla naszego zdrowia. Jest to tym bardziej istotne gdy zapadamy na ciężkie choroby.

Żywieniowa wiedza człowieka

Co jeść w chorobie

Człowiek będąc wykształconym w innych dziedzinach wiedzy, nie musi wiedzieć dokładnie co ma jeść jeśli się rozchoruje. Tego powinien dowiedzieć się od dietetyka klinicznego. Nawet jeśli choroba na pierwszy rzut oka nie wydaje się aż tak istotna dla naszej diety, warto zwrócić się o pomoc do dietetyka klinicznego. Zasugeruje on odpowiednio dobrane składniki w pożywieniu, które będą dostarczać właściwych witamin i mikroelementów, przyspieszą zdrowienie i pomaga zregenerować się organizmowi.

Przecież nawet, gdy się przeziębimy, musimy nieco skorygować swoją dietę i zaleca się jedzenie produktów przyspieszających zdrowienia, jak na przykład malin zawierających naturalną aspirynę albo cytrusów bogatych w witaminę C. To akurat jest wiedza powszechna, ale w przypadku innych chorób niekoniecznie wiemy jak się odżywiać. Wtedy z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny. Bez problemu znajdziesz go. Jest on prawie w każdym mieście czy to prywatnie czy dostępny w ramach państwowej służby zdrowia.